Ena-Forto Opleiding en coaching

Emoties


In de baarmoeder wordt zo rond de 12e week de tastzin ontwikkeld, ons 1e zintuig. Dit gebeurt ongeveer tegelijkertijd met dat deel in onze hersenen waar de emoties geregeld worden. Als je geboren wordt komen daar de andere zintuigen bij.

 

De eerste emoties die ontstaan zijn liefde en angst. Bij liefde voel je je veilig en bij angst voel je je onveilig. Hoe je met je emoties om gaat heeft dus te maken met hoe je de eerste jaren van je leven hebt ervaren. Was jouw omgeving veilig of juist onveilig?

 

Uit onderzoek is gebleken dat er 6 basis emoties zijn. De gezichtsuitdrukking bij deze emoties is over de hele wereld hetzelfde.

-         Angst

-         Verdriet

-         Woede

-         Vreugde

-         Verbazing

-         Afschuw

        

Er wordt ook wel gesproken over de 4 B’s: blij – boos – bang – bedroefd.

 

We hebben het vaak over emoties maar wanneer is het echt een emotie en wanneer een gevoel? Wat is eigenlijk het verschil tussen een emotie en een gevoel?

In het kort kun je het zo stellen dat het bij een emotie nodig is direct actie te ondernemen en bij een gevoel is dat niet zo dringend.

    

Als je terug denkt aan je jeugd dan komen er vast wel emoties naar boven. Het kan lijken of je weer helemaal in die situatie zit. Toen reageerde je door te vechten, vluchten of verstarren en eigenlijk doet je lichaam dat nog steeds. Bij heftige emoties komt o.a. veel adrenaline vrij want je moe(s)t in actie komen. Als dat te vaak gebeurt dan kan je lichaam al die adrenaline niet kwijt. Ook de stoffen endorfine en cortisol hebben invloed op dit proces. Het lichaam raakt uitgeput waardoor klachten kunnen ontstaan.

 

Een vingerreflexoloog gaat er vanuit dat alle klachten die je nu hebt veroorzaakt worden door emoties uit de eerste 15 jaar van je leven. Via de rechter middelvinger kunnen we de leeftijd achterhalen wanneer je iets vervelends hebt ervaren. We analyseren de gevoelens en gedachten en kunnen de processen veranderen waardoor klachten kunnen verminderen en zelfs helemaal verdwijnen. Het maakt voor je brein n.l. niet uit of je het echt mee maakt of dat je het bedenkt.

 

Veel mensen onderdrukken hun emoties jarenlang maar op een gegeven moment zegt het lichaam: stop en niet verder. Er moet nu eerst iets gebeuren. Met de klachten gaan we naar de huisarts of specialist. Voor veel klachten kunnen zij geen oorzaak vinden en dan moet je er maar “mee leren leven”. Gelukkig is er toch iets aan te doen. Wij kijken welke emoties ervoor gezorgd hebben dat je ziek kon worden  en via de vingers veranderen we dat proces zodat je weer kan genieten van je leven.

 

 

 

 

 

                              

 

                            Copyright©www.ena-forto.nl / Disclaimer en Algemene Voorwaarden /  Privacy